10 Tips: ga goed voorbereid met de auto op vakantie

Hoe kun je veilig met de auto op vakantie? Voor de een begint de vakantie nu pas en de andere mag alweer naar huis. Wij geven je 10 tips om goed voorbereid Hoe kom je veilig met de auto op je vakantiebestemming aan en natuurlijk daarna ook weer thuis?

Met de auto op vakantie? 10 tips:

 1. Voorbereiding is het halve werk.

  Zorg ervoor dat de auto een grondige controle heeft gehad: alle vloeistoffen moeten op peil zijn, de remmen gecontroleerd, de verlichting moet werken en de bandenspanning en -profiel moeten in orde zijn. Wettelijk gezien moeten banden vervangen worden bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter, maar met het oog op verkeersveiligheid is dit eigenlijk al te weinig. De ANWB adviseert daarom om banden te vervangen wanneer er nog maar twee millimeter profiel aanwezig is.

 2. Er past altijd meer in dan je denkt.

  Wat als je auto te zwaar of niet goed beladen is? Je kunt daarvoor een bekeuring krijgen en het heeft ook invloed op de rijprestaties. Probeer dus niet je hele huisraad in de auto of caravan mee te nemen, maar alleen de spullen die je echt nodig hebt. Verdeel je bagage goed en plaats zware bagage onderaan. Zorg er ook voor dat er geen onnodige bagage los in de auto ligt. Mocht je onverwachts een manoeuvre moeten uitvoeren of hard moeten remmen, voorkom dan dat objecten door de auto vliegen. Stapel ook niet te hoog, zodat je zicht door je achterruit behouden blijft.

 3. Ga altijd uitgerust op weg.

  Heb je aan alles gedacht en is de auto ingepakt? Zorg dan nu dat je voldoende rust krijgt voordat je gaat rijden. Het wordt ook aanbevolen om elke 2 uur rijden een kwartier rust te nemen. Ga naar het toilet, neem rustig wat te eten en te drinken en strek je benen in de frisse lucht. Zo blijf je alert.

 4. Weersomstandigheden.

  Het weer kan een belangrijke factor zijn bij het rijden. Controleer de weersvoorspellingen en pas je rijstijl daarop aan. Rijden met (harde) regen: vermijd plassen met water, zorg dat je banden een juist profiel hebben, houd afstand en verminder eventueel je snelheid. Rem niet abrupt, maar laat het gas los, zodat je achterliggers ook de tijd hebben om hun snelheid aan te passen. Gebruik geen adaptive cruise control en zet de airco en achterruitverwarming aan zodat je altijd voldoende zicht hebt. Zorg dat de airco gecontroleerd is voor je op vakantie gaat.

 5. Voorkom afleiding.

  Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt, zodat je je volledig kunt concentreren op de weg. Vermijd het gebruik van telefoons, tablets, eten of andere afleidende activiteiten tijdens het rijden. Stel je navigatiesysteem van tevoren in, en als je er onderweg niet uitkomt, zet de auto dan veilig aan de kant op een parkeerplaats om het in te stellen. Selecteer ook van tevoren je muziekkeuze.

 6. Tanken

  Om niet onnodig stil te komen staan langs de weg, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken, is het belangrijk dat je auto genoeg brandstof heeft of bij een elektrische auto genoeg stroom in de accu. Veel auto's geven aan hoeveel kilometer de auto nog kan rijden, de actieradius. Zo kun je van tevoren ongeveer inschatten wanneer je moet tanken of laden. Let op: veel laadpassen werken niet in het buitenland. Check dit van tevoren.

 7. Weet wat je verzekering dekt

  Je kunt je nog zo goed voorbereiden en opletten, als je met de auto op vakantie gaat. Maar iedereen weet dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Zoek daarom van tevoren uit wat gedekt is met je auto (caravan) in het buitenland. Neem je groene kaart (tegenwoordig gedrukt op wit papier) mee op vakantie. Hierop kun je ook zien in welke landen je autoverzekering geldig is. De kaart is ook een bewijs in het buitenland dat de auto verzekerd is.

  Verschillende dekkingen als je met de auto op vakantie gaat:

  • WA verzekerd: wettelijk verplicht en vergoedt alleen schade die je toebrengt aan anderen.
  • Beperkt casco: vergoedt ook eigen schade en brand, diefstal, storm, hagel, aanrijding met wild en een ruitbreuk.
  • Casco (allrisk): vergoedt ook schades aan je eigen auto waar je zelf schuld aan hebt. Zorg er dus voor dat je van tevoren goed weet hoe je verzekerd bent.
    
 8. Praktische tip

  Neem je reservesleutel mee, als je met de auto op vakantie gaat. Het zal je maar gebeuren dat je in ItaliĆ« je sleutel kwijtraakt op het strand. Maar let op dat je de reservesleutel niet in de auto legt, want dan heb je er nog niets aan.
  Het reservewiel ligt onder de vloer van de bagageruimte. Haal deze eruit voordat je je bagageruimte gaat inpakken. Op de plek van het reservewiel kun je spullen opbergen die je pas op je bestemming nodig hebt. Leg het reserve wiel boven op je bagage.

 9. Verplicht mee in de auto

  Als je met de auto op vakantie gaat, controleer dan van tevoren wat je verplicht bij je moet hebben in verschillende landen. In bijna alle landen is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidsvesten en een verbanddoos in de auto te hebben. Ondanks dat de groene kaart niet in elk land verplicht is, is het handig om de digitale kaart altijd bij je te hebben. Sla hem op in je telefoon. Dit scheelt een hoop gedoe als je een aanrijding hebt. Je vindt er informatie over wat je moet doen als je schade hebt en alle belangrijke telefoonnummers die je nodig hebt in geval van een ongeval, pech of diefstal, en je polisnummer. Zorg ook dat je een schadeaanrijdingsformulier bij je hebt. Deze is hier te downloaden.

 10. Vermijd drukke wegen

  In de zomervakantie kan de drukte op de wegen flink toenemen. Ook zijn er de beroemde zwarte zaterdagen. Veel mensen staan om vier uur op en denken dat ze daarmee de files kunnen omzeilen, maar dat is een klassieke fout omdat je dan op het drukste moment van de dag in Frankrijk bent. Vertrek niet middenin de nacht, maar gewoon rustig na het ontbijt. Als je met de auto op vakantie gaat, dan begint je vakantie al op het moment dat je vertrekt. Je kunt dus urenlang in de file doorbrengen, maar ook een leuke tussenstop maken en wachten tot dat het minder druk is op de weg.

Wij hopen dat deze nieuwsbrief met de 10 tips om veilig met de auto op vakantie te gaan je genoeg inspiratie heeft gegeven voor een goed georganiseerde reis. Ongeacht je bestemming, onthoud dat veiligheid altijd voorop staat en dat je goed voorbereid bent zodat je volop kunt genieten van je reisavontuur zonder onnodige zorgen. Wij hopen dat je schadevrij op je vakantie of thuis aankomt. Hele fijne vakantie of welkom thuis!

Direct een
afspraak maken?

Afspraak maken