10 tips voor veilig rijden bij sneeuw

Sneeuw… het witte goedje dat betoverende landschappen oplevert maar ook voor de nodige frustratie kan zorgen. Als u geen andere keus heeft en dan toch echt de weg op moet met uw auto dan hebben wij 10 tips voor veilig rijden bij sneeuw om zo de rit tot een goed einde te brengen.

Wat te doen bij sneeuw? Hoe kunt u veilig rijden bij sneeuw:

1. Met voorbedachten rade parkeren
Voorkom bevriezing van uw autoruiten. Parkeer de auto dicht tegen een muur van uw woning. De stralingswarmte hiervan maakt zeker een verschil. Gebruik geen (elektrische) handrem: de remblokken kunnen namelijk vastvriezen aan de schijf. De auto in de versnelling zetten is beter.

2. Maak uw auto sneeuwvrij voor u vertrekt
Start bij het dak en zorg dat u de meeste sneeuw verwijdert met een zachte bezem of stoffer. Anders heeft u kans dat er sneeuw tijdens het rijden op uw voorruit belandt. Ook uw achterliggers zullen u dankbaar zijn. Voorkom krassen op uw auto en gebruik geen harde voorwerpen om de sneeuw te verwijderen.

3. Maak ruitenwissers sneeuwvrij
Kijk goed uit bij de ruitenwissers, deze moet u met beleid sneeuwvrij maken, ze gaan gemakkelijk kapot. Tik vastgevroren ruitenwissers zachtjes los met een ijskrabber. Zo kunt u veilig rijden bij sneeuw en vorst. Gebruik hiervoor geen water, dat bevriest gelijk. Zet ook niet alvast de ruitenwissers aan, zo maakt u ze ook kapot.

4. Voor een goed zicht, ook de verlichting sneeuwvrij maken
Vergeet ook zeker niet om de buitenspiegels en alle lampen, koplampen, achterlichten, derde remlicht en de kentekenverlichting schoon te maken voor een goed zicht. Veilig rijden bij sneeuw betekent ook uw nummerplaat sneeuwvrij maken, u bent verplicht om met leesbare kentekenplaten te rijden.

5. Dicht gevroren portiersloten en vastgevroren portieren
Heeft u eindelijk de auto sneeuwvrij, kunt u er niet in! Ga niet te werk met een emmer water, dit bevriest nog voordat u bent ingestapt. Slotspray is het juiste middel tegen een bevroren portierslot. Mocht u de slotspray in de auto hebben bewaard, dan is de remedie het portierslot met de föhn te verwarmen, totdat het ontdooid is. Dit werkt ook prima voor de portieren. Smeer op voorhand uw portieren in met zuurvrije vaseline.

6. Pas uw snelheid aan en trek rustig op
Uw snelheid aanpassen. Dat klinkt logisch, maar veilig rijden bij sneeuw is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Rijd langzamer dan normaal en probeer niet te heftig te versnellen als u het gaspedaal indrukt. U heeft zo meer controle over de auto. Bij extreme gladheid wordt er soms op de snelwegen niet harder dan 20 kilometer per uur gereden. Niet zo snel, wel zo veilig. Geef ook niet te veel gas bij het optrekken. Laat de koppeling rustig opkomen. Als er sneeuw ligt en u trekt te hard op, dan is er een kans dat uw wielen vast komen te zitten in de sneeuw. Staat u op ijs? Dan is het aan te raden om in de tweede versnelling op te trekken.

7. Stuur voorzichtig
Maak geen abrupte stuurbewegingen. Stuur rustig, houd beide handen aan het stuur en kijk ver vooruit. Op deze manier rijdt u vaak rechter. Stuurt u te snel? Dan bestaat de kans dat de wielen de grip op het wegdek verliezen. Met alle gevolgen van dien. Houd afstand. Rijd niet te dicht achter uw voorganger. Met gladheid is de remweg namelijk langer. Zorg er daarom voor dat u meer afstand houdt van de bestuurder voor u. Iets meer afstand dan normaal is wenselijk. Zo heeft u meer tijd om op een onverwachte situatie in te spelen. En heeft u meer kans om een eventuele botsing te voorkomen.

8. Toch in de slip: blijf rustig…
Raakt u toch in de slip? Dat kan natuurlijk gebeuren. Misschien reed u, gezien de weersomstandigheden, toch te hard. Het kan ook zijn dat u verrast werd door plotselinge gladheid. De weg lijkt dan opeens een ijsbaan. Blijf in ieder geval rustig en houd uw hoofd koel. Kijk naar waar u heen wilt – rijdt u op een obstakel af? Kijk hier dan níét naar – en corrigeer door middel van rustig sturen. Trap hierbij de koppeling in, zo verbreekt u de aandrijving. Laat daarna pas het gas los. Werkt dit niet? Blijf dan sturen naar waar u heen wilt. Is het echt nodig: maak dan een noodstop.

9. Winterbanden en het profiel
Zorg ervoor dat u goede banden heeft. Veilig rijden bij sneeuw? Kies in de winter dan voor winterbanden voor extra veiligheid. Met winterbanden heeft u meer grip op ijs en sneeuw dan met zomerbanden. De remweg is korter en u heeft minder kans op aquaplanning. Dat komt doordat de minimale profieldiepte 4 mm is. Blijf wel opletten en houd alsnog rekening met de invloeden van ijzel en sneeuw. Houdt u de zomerbanden toch onder de auto? Dan is een goed profiel gewenst en noodzakelijk. De minimumdiepte is 1,6 mm, maar de voorkeur gaat uit naar minimaal 2 mm.

10. Check het weerbericht
Sneeuw ziet u liggen, maar ijs is soms verraderlijk onzichtbaar. Het ligt er wel, maar u ziet het niet. Dus wilt u veilig rijden bij sneeuw? Pas uw snelheid aan, rustig optrekken, niet te hard remmen en meer afstand houden. Wees voorbereid en controleer het weerbericht voor u van huis gaat. Weet u van tevoren dat het glad zal zijn op de weg? Zorg er dan voor dat u op tijd vertrekt. Als u wilt haasten met ijzel, bevindt u zich op glad ijs. Komt u er te laat achter dat de weersomstandigheden u zullen vertragen? Haast u dan niet, want haastige spoed is zelden goed. Helemaal met gladheid.

Kortom: wees voorzichtig en ga met deze 10 tips op pad. Zorg ervoor dat u altijd een schade aanrijdingsformulier in de auto heeft liggen. Download hem hier of haal er 1 in onze vestigingen. 

Toch schade?

Bent u onverhoopt toch in een slippartij beland en heeft u autoschade? Neem contact met ons op. Telefonisch voor onze vestiging in Eindhoven via 040-248 01 53 of voor onze vestiging in Sint-Oedenrode via 0413-49 01 61. Even binnenlopen kan natuurlijk ook. De koffie of warme chocomelk staat klaar!

Direct een
afspraak maken?

Afspraak maken