10 tips voor beslagen autoruiten

Wat te doen bij beslagen autoruiten?

Iedereen heeft wel eens last van beslagen autoruiten. Hoe vervelend het ook is, helemaal voorkomen kunnen we het niet. Maar met bepaalde maatregelen kunnen we er wel voor zorgen dat het langer wegblijft en dat u er zo snel mogelijk vanaf komt.
Beslagen autoruiten zijn niet alleen onhandig, ze zijn ook nog eens onveilig, omdat ze het zicht belemmeren. Daarom is het extra belangrijk om de autoruiten zo snel mogelijk condens-vrij te maken. Safety first!

Waarom beslaan mijn autoruiten?

Met name bij koud en nat weer beslaan de autoruiten. De warme vochtige lucht die van de inzittende(n) afkomt, komt dan in aanraking met de koude ruiten van de auto. Hierdoor ontstaan er kleine druppeltjes op de ruiten, dit wordt ook wel condens genoemd. Deze condens zorgt ervoor dat u dan niets door uw ramen ziet.

In dit artikel geven we 10 praktische tips voor het oplossen van beslagen autoruiten en hoe beslagen autoruiten voorkomen kunnen worden.

1. Schakel de airco in
Begin allereerst met het aanzetten van de airco. Airco zorgt dat de lucht droger wordt. Het is belangrijk om de blazers op de voorruit te richten en de airco helemaal open te draaien. Ook als uw ramen niet beslagen zijn, is het goed om regelmatig de airco aan te zetten in de herfst en winter. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de auto gaat. Hierdoor worden de ramen vervolgens weer minder snel beslagen. Werkt de airco onvoldoende? Lees hier meer over airco-onderhoud.

2. Autoventilator en de verwarming
Heeft u geen airco? Draai de verwarming dan helemaal open en richt de blazers op de voorruit. Het werkt het beste als de verwarming zo hoog mogelijk staat omdat warme lucht veel meer vocht absorbeert dan koude lucht. Dit zorgt ervoor dat de autoruiten binnen no time condens-vrij zijn. Het nadeel hiervan is dat de verwarming niet direct warme lucht geeft waardoor het wat langer kan duren. Ook zit jij dan natuurlijk langer in de kou omdat de blazers op de voorruit gericht staan in plaats van op de bestuurders- en passagiersstoel.

3. Vocht absorberende middelen
Vocht absorberende middelen zorgen ervoor dat jij minder last hebt van beslagen autoruiten. Leg bijvoorbeeld een zakje rijst op uw dashboard. Dit zorgt ervoor dat het vocht in de auto in het vocht absorberende middel gaat zitten in plaats van dat het de autoruiten beslaat. Ook kattenbakvulling blijkt overigens goed te werken om het vocht te absorberen.

4. Vochtvreters
Er zijn ook speciale auto-ontvochtigers, ook wel vochtvreters genoemd. Vochtvreters zijn bijvoorbeeld speciale kussentjes of blikjes die het teveel aan vocht absorberen. De meeste vochtvreters zijn herbruikbaar door ze te laten drogen op de verwarming of enkele minuten in de magnetron te plaatsen.

5. Reinig de voorruit van binnen
Bij het wassen van uw auto is niet alleen de buitenkant belangrijk, maar ook de binnenkant. Maak regelmatig uw voorruit van binnen schoon met ontvettende middelen, zoals afwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat de condens voor een tijd wegblijft en niet zo snel aan de ruit blijft plakken. Daarnaast ruikt het ook lekker fris!

6. Laat geen vochtige spullen in de auto liggen
Laat u ook wel eens een natte paraplu of vochtige voetbalschoenen in de auto liggen? Dit zorgt ervoor dat de autoruiten beslaan. Het niet laten slingeren van vochtige spullen in de auto zorgt niet alleen voor beter zicht, maar uw auto zal er ook meteen wat beter van gaan ruiken. Toch last van nare luchtjes? Lees meer over geurbehandeling.

7. Interieur luchten
U kunt niet helemaal voorkomen dat er vocht in uw auto komt, er is wel een natuurlijke manier om vocht uit uw auto te krijgen. Zet op een zonnige dag de autoramen of deuren een paar uur open. Op deze manier kan de auto lekker doorwaaien. Dit zorgt ervoor dat het vocht in het interieur de auto op een natuurlijke wijze verlaat.  

8. Vervang de interieurfilter
Een interieurfilter zorgt er voor dat de lucht die van buiten naar binnen gaat, gefilterd wordt zodat de geuren, stof-, vet- en roetdeeltjes niet in het interieur van de auto terecht komen. Het komt geregeld voor dat de interieurfilter verstopt raakt en hierdoor kan de interieurfilter vochtige lucht van buitenaf toelaten. Het gevolg hiervan is dat de ramen sneller beslaan.  

9. Rubbers vervangen
Versleten rubbers van ramen en portieren zorgen er voor dat deze niet meer goed sluiten. Het gevolg hiervan is dat er vocht in de auto kan komen. Dit zorgt voor vochtophopingen in de auto waardoor de autoruiten sneller beslaan. Controleer geregeld de rubbers en ruiten van uw auto en vervang de rubbers of herstel de ruit indien u ruitschade heeft.

10. Scheerschuim
U verwacht het niet, maar scheerschuim blijkt ook te werken! Wat moet u doen? Smeer de binnenkant van de ramen in met scheerschuim en maak daarna met een schone doek de ruit weer schoon. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee, maar het is het proberen waard.

Heeft u na deze tips nog altijd last van beslagen autoruiten? Controleer dan de motorruimte op bladeren. Bladeren hopen zich wel eens op onder de voorruit en kunnen hierdoor de luchttoevoer belemmeren.

Probleem nog niet opgelost? Er kan een lek zitten in de kachelradiateur. Dit kunt u zelf niet oplossen. Daar heeft u een garage voor nodig. Gelukkig is Autoschade Lambert er voor u. Wij helpen u graag verder.

Neem contact op. Telefonisch voor onze vestiging in Eindhoven via 040 – 248 01 53 of voor onze vestiging in St-Oedenrode via 0413 – 49 01 61. Even binnen lopen kan natuurlijk ook. De koffie staat klaar!

Direct een
afspraak maken?

Afspraak maken